Omgeving van Hardanger

De National Scenic Route Hardanger behoort tot de hoogtepunten van Noorwegen, maar het land heeft zoveel meer te bieden. Het land telt een oneindig aantal bezienswaardigheden, daarom is het belangrijk om een rondreis altijd goed te plannen. Zo verminder je de kans dat je prachtige plekken mist. Hieronder geven wij je een paar bezienswaardigheden in de omgeving van de route Hardanger.
 

Wandeltocht Dronningstien

Wandelpad Dronningstien is gelegen in de bergen bij Kinsarvik, direct bij de Hardanger-route. De route is vernoemd naar Koningin Sonja, die graag hier wandelt. De wandelroute loopt door de bergen en biedt prachtig uitzicht op de fjorden en bergmeren. De route is in totaal 16 kilometer en duurt ongeveer 8 tot 9 uur.
 

Toeristische route Hardangervidda

De National Scenic Route Hardanger is eenvoudig te combineren met de toeristische route Hardangervidda (➚), beide routes zijn een Nationaal Scenic Route. De Hardangervidda-route ligt op slechts enkele kilometers van Kinsarvik en via weg 13 rij je eenvoudig hier naartoe. De route gaat over de hoogste bergplateau van Europa en komt onderweg langs de waterval Vøringsfossen en smalle en steile vallei Måbødalen.

Als de routes Hardanger en Hardangervidda worden gecombineerd, kan je nog meer uit de route Hardanger halen. Door weg 550 tussen Odda en Utne aan deze route toe te voegen, hoeft er geen groot stuk dubbel gereden te worden. Daarnaast zie je dan meer van de Sørfjord.
 

Zomerskigebied Fonna

In de bergen tussen de Sørfjord en Hardangerfjord ligt zomerskigebied Fonna. Het gebied dat officieel Fonna Glacier Ski Resort heet is het hele jaar door de plek om te gaan skiën, terwijl je geniet van een prachtig uitzicht vanuit de bergen. Het skigebied ligt op ongeveer 1200 meter boven zeeniveau en bereikbaar via een tolweg. Zowel voor de tolweg als voor het skigebied moet je betalen.
 

 

Waterval Espelandsfossen

De 150 meter hoge Espelandsfossen is gelegen vlakbij de weg 572. Vanuit Granvin kan je deze weg pakken naar de vallei Espeland, waar de waterval vlakbij het gelijknamige meer ligt. Vlakbij Odda ligt overigens een waterval met dezelfde naam. Aangezien de National Scenic Route Hardanger door Odda loopt, kan deze tijdens de rit ook worden bezocht.
 

Waterval Tvindefossen

De regio Vossevangen staat bekend om de vele watervallen. Als vanaf de toeristische route wordt doorgereden naar Vossevangen en daar weg E16 wordt gekozen, dan rij je vanzelf langs de bekende waterval Tvindefossen. Deze waterval van 152 meter hoogte laat water uit de bovenliggende rivier stapsgewijs naar beneden vallen.
 

Stap in de trein van de Bergensbanen

De treinlijn Bergensbanen (➚) is een 484 kilometer lange treinroute tussen de steden Oslo en Bergen in Noorwegen. De rit duurt 6,5 tot 7,5 uur lang (afhankelijk van de vertrektijd) en gaat dwars over bergplateau Hardangervidda. Vanuit de trein is er een prachtig uitzicht op het zeer diverse Noorse landschap en zie je steden, maar kom je ook tot ongeveer 1220 meter hoogte. Vanwege het mooie uitzicht wordt de Bergensbanen, ook wel Bergen Line genoemd, beschouwd als één van de mooiste treinroutes ter wereld.

De bekende trein stopt onder andere op station Voss, in de gelijknamige plaats die vlakbij de route ligt. Vanaf hier is het nog een korte rit naar Bergen of een langere, maar zeker hele mooie, rit naar Oslo.
 

De stad Bergen

De stad Bergen ligt op bijna 2 uur rijden van de watervallen Skjervfossen, voor Noorse begrippen dichtbij. Het is de op één na grootste stad van Noorwegen en is gelegen tussen de bergen. Vanuit de bergen. waar je onder andere met de Fløibanen naartoe kan, heb je een mooi uitzicht over de omgeving en de stad. De stad Bergen staat niet alleen bekend om de omliggende natuur, maar ook om het historische havengebied.