Over de toeristische route Hardanger

De toeristische route Hardanger is gelegen in het zuidoosten van Noorwegen. De route is in totaal 158 kilometer lang en gelegen rondom de Hardangerfjord, waar het ook naar is vernoemd. Tevens ligt de route bij natuurgebied en nationaal park Hardangervidda.

De route loopt van Låtefoss naar Steinsdalsfossen en bestaat uit meerdere wegen. Deze wegen zijn op wegenkaarten te vinden onder de nummers 13, 550, 49 en 79. De toeristische route Hardanger gaat langs de gehele 38 kilometer lange Sørfjord en ook aan beide zijden van de Hardangerfjord.

De wegen van de route worden ook veel gebruikt door de inwoners van de regio, daarom worden de wegen in de wintermaanden sneeuwvrij gemaakt. Hierdoor kan je het hele jaar door over de toeristische route rijden.
 

Bijzondere route

Waar de meeste toeristische routes een doorgaande route zijn, bestaat de toeristische route Hardanger uit 4 delen. Dit komt grotendeels omdat er onderweg tweemaal gebruik moet worden gemaakt van een veerboot naar de overkant. De tocht met de veerboot is een ideaal pauzemoment, om vanaf het water te genieten van de fjorden.

De route bestaat uit de 4 delen Låtefoss – Kinsarvik, Utne – Jondal, Tørvikbygd – Norheimsund en Steinsdalsfossen – Granvin.
 

 

Route van de watervallen en fruit

De toeristische route Hardanger staat voornamelijk bekend als route van de watervallen. Langs de route liggen meerdere grote en bekende watervallen, zoals Låtefossen, Steinsdalsfossen en Skjervsfossen. Tevens kan je eenvoudig doorrijden naar de Espelandsfossen of de Tvindefossen, deze twee watervallen liggen bij aansluitende wegen.

De regio Hardanger staat al sinds de 14e eeuw bekend om de vele fruitbomen. In de omgeving staan vele boomgaarden en in de lente zijn er hierdoor overal witte bloemen te zien, wanneer deze fruitbomen in bloei staan. In het najaar hangen alle bomen vol met fruit. Het proeven van dit lekkere fruit is heel makkelijk, veel fruittelers hebben namelijk een klein kraampje langs de weg waar je het verse fruit kan kopen.

Het fruit wordt ook veelvuldig gebruikt om cider van te maken. De ‘Scandinavische champagne’ behoort tot de lekkerste ter wereld en de ciderproducenten in Hardanger hebben hier ook al vele prijzen mee gewonnen.

Ook is de regio bekend vanwege de cultuur en klederdrachten. Het Hardangerbunad (klederdracht) staat bekend om de kleuren en borduurwerk. Door velen wordt het ook gezien als het populairste klederdracht van het land. In het Hardanger Folk Museum in Utne, langs de route, is meer te zien over de tradities en folklore van Hardanger.
 

De beroemde rots Trolltunga

Noorwegen staat wereldwijd bekend om de prachtige fjorden en onder andere de Preikestolen (➚) en Trolltunga (➚). De Trolltunga, Trollentong in het Nederlands, is gelegen langs de toeristische route Hardanger.

De rotsformatie steekt uit op een hoogte van 700 meter boven bergmeer Ringedalsvatnet en behoort tot de mooiste en indrukwekkendste kliffen van Noorwegen. De Trolltunga is uitsluitend met een lange wandeling te bereiken. Er zijn drie wandelroutes, variërend van in totaal 20 tot 40 kilometer (heen en terug opgeteld).
 

De mooiste routes van Noorwegen

De Noorse overheid heeft in 2005 in totaal 18 routes aangewezen als de mooiste routes van Noorwegen, de zogeheten National Scenic Routes. Deze Nasjonale Turistveger, zoals het in het Noors heet, zijn qua routes de hoogtepunten van het land en laten het diverse landschap en vele bezienswaardigheden zien. De toeristische route Hardanger is ook één van deze routes. De routes met de status National Scenic Route zijn extra aangepast om toeristen te verwelkomen. Langs de routes zijn er uitkijkpunten en parkeerplaatsen gerealiseerd, net als sanitaire voorzieningen.