Route en bezienswaardigheden Hardanger-route

De Hardanger-route is gelegen rondom de Sørfjord en Hardangerfjord in Noorwegen. De route bestaat uit 4 delen, die niet allemaal op elkaar aansluiten.

De route loopt tussen Låtefoss – Kinsarvik, Utne – Jondal, Tørvikbygd – Norheimsund en Steinsdalsfossen – Granvin. De route en bezienswaardigheden staan op rij van Låtefoss naar Steinsdalsfossen, maar de route kan uiteraard ook in andere richting worden gereden.

Lees meer over de toeristische route Hardanger >
 

Låtefoss naar Kinsarvik

Dubbele waterval Låtefossen

Aan het begin van de Hardanger-route, direct langs de weg, liggen de Låtefossen. Deze dubbele waterval behoort tot de bekendste van Noorwegen en trekt al eeuwenlang jaarlijks veel toeristen. Met de auto kom je vlak langs de watervallen waarvan het water onder de weg door stroomt.

De Låtefossen-watervallen zijn ongeveer 165 meter hoog en worden gevoed door smeltwater, in het voorjaar en de zomer zijn de twee watervallen dan ook op zijn krachtigste. Langs de weg liggen een parkeerplaats en een klein bezoekerscentrum. Je kan dus veilig een stop maken om de bekende watervallen te bewonderen.
 

Wandel naar de rots Trolltunga

De Trolltunga (➚) wordt door velen gezien als één van de hoogtepunten van Noorwegen. De uitstekende rots lijkt op een tong en steekt op 700 meter hoogte uit boven het meer Ringedalsvatnet. In totaal ligt de rotsformatie op 1100 meter boven zeeniveau en is uitsluitend te bereiken via een lange wandeltocht. De wandeling van in totaal 20 tot 40 kilometer (er zijn 3 verschillende routes (➚) mogelijk) is voornamelijk geschikt voor gevorderde wandelaars.

Bij Tyssedal, een plaats die direct langs de Hardanger-route ligt, ligt één van de 3 parkeerplaatsen waar vandaan wandelroutes naar de Trolltunga gaan. De route vanuit Tyssedal is de langste, deze is (heen en terug) in totaal ongeveer 40 kilometer lang en de wandeling duurt hierdoor in totaal ongeveer 15 uur. Vanaf de parkeerplaats rijdt er een gratis pendelbus naar parkeerplaatsen P2 en P3, waar de kortere routes van in totaal (heen en terug) ongeveer 28 en 20 kilometer starten naar de Trolltunga.
 

 

Combineer met de Hardangervidda-route en weg 550 langs Aga

Als de route wordt gecombineerd met de vlakbij gelegen Hardangervidda-route, dan is het aan te raden om nog een 5de deel aan de route Hardanger toe te voegen. Vanaf de route Hardangervidda, die eindigt bij Eidfjord vlakbij Kinsarvik, kan je dan een doorgaande route rijden naar Steinsdalsfossen.

Vanuit Eidfjord rij je over weg 13 door naar Kinsarvik en begin je hier de Hardanger-route. Vanuit Kinsarvik wordt de route dan gereden naar Låtefoss, om hier terug te rijden en bij Odda weg 550 naar Utne te nemen. Deze weg is niet onderdeel van de toeristische route, maar sluit wel aan op de route en brengt je langs bezienswaardigheden langs de Sørfjord. Het toppunt langs deze weg is Agatunet, een klein dorp met huizen die zijn gebouwd rond het jaar 1220. Door het dorp zijn rondleidingen te volgen en er zijn historische tentoonstellingen te zien.

Begin je de Hardanger-route vanuit Steinsdalsfossen? Dan kan je bij Utne doorrijden over de weg 550 naar Odda, vervolgens naar Låtefoss en dan naar Kinsarvik. Na het einde van de route kan je over weg 13 doorrijden naar Eidfjord om de Hardangervidda-route te rijden.
 

Utne naar Jondal

Rustplaats Hesthamar

Rustplaats Hesthamar is gelegen bij een klein dorp, in een omgeving die in het teken staat van de fruitteelt. De simpele rustplaats bestaat uit een parkeerplaats en picknicktafels. Vanaf de parkeerplaats lopen er meerdere paden naar het monument Stenen Kruis en het strand aan de Hardangerfjord. Vanaf het strand is er een prachtig uitzicht op de fjord.

Tijdens het fruitteelt seizoen kan er bij kraampjes langs de weg vers fruit worden gekocht, het fruit komt direct uit de boomgaarden die de regio rijk is.
 

Rustplaats Hereiane

De rustplaats Hereiane is gelegen op schiereiland Folgefohn, direct langs de weg 550. Bij de rustplaats zijn meerdere picknicktafels om rustig te genieten van het weidse uitzicht op de Hardangerfjord enerzijds en het ruige berglandschap aan de andere kant van de weg.

Rustplaats Hereiane beschikt over een servicegebouw met toiletten. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk en alleen geopend van begin mei tot eind oktober.
 

Tørvikbygd naar Norheimsund

Dit deel van de route bestaat uit weg 49 en begint bij de veerboot tussen Jondal en Tørvikbygd. Vanaf hier loopt de weg langs de rand van de Hardangerfjord naar Norheimsund, waar route een kleine zijweg maakt naar de waterval Steindalsfossen.
 

Steinsdalsfossen naar Granvin

Loop achter waterval Steindalsfossen

De waterval Steindalsfossen is ook één van de bekendere watervallen van Noorwegen. Niet omdat de waterval erg hoog is breed is, maar vanwege de wandelpaden bij de waterval. Vanaf de parkeerplaats loop je over het pad eenvoudig naar de waterval toe, waarna het pad zelfs verder gaat achter de waterval. Zonder nat te worden kan je achter de Steindalsfossen naar de andere kant lopen, om zo van alle kanten een prachtig uitzicht te hebben op de bijzondere waterval.

Bij de parkeerplaats is een klein toeristenkantoor en zijn sanitaire voorzieningen. Deze voorzieningen zijn van eind oktober tot begin mei gesloten.
 

Rustplaats Steinstøberget

Rustplaats Steinstøberget biedt een prachtig uitzicht over de Hardangerfjord en in de verte de gletsjer Folgefonna. Het is een ruim opgezette rustplaats met een gedeelte bij de parkeerplaatsen, hier staat onder andere het servicegebouw met sanitaire voorzieningen en zijn zitplaatsen om te genieten van het uitzicht. Bij het water is er ook een plateau, hier kan je direct aan de voet van de Hardangerfjord zitten of bijvoorbeeld vissen.

De rustplaats is toegankelijk voor rolstoelen en het sanitair is het hele jaar door geopend.
 

Watervallen Skjervsfossen

Aan het einde van de Hardanger-route ligt Granvin, waar je langs het grote meer Granvinsvatnet rijdt. Iets verderop langs de weg richting Voss ligt Skjervsfossen. Skjervsfossen bestaat uit twee 150 meter hoge watervallen die het water naar beneden storten. Rondom de watervallen zijn wandelpaden, trappen, verschillende uitkijkpunten en is gelegenheid om te parkeren. Tevens zijn er sanitaire voorzieningen, deze zijn wel van eind oktonber tot begin mei gesloten.

Om naar de Skjervsfossen te gaan, moet bij Granvin de bergweg richting Voss worden genomen. Snelweg 13 gaat door een tunnel richting Vossevangen, maar vanuit de tunnel zijn de twee watervallen niet zichtbaar.